Endospor Nedir ?

10:11 1 Yorumlar




Endospor, bir bakterinin uygun olmayan koşullar altında sitoplazma yüzeyini minimuma indirerek metabolizmasını en düşük halde çalıştırmasıyla ortamın dış etkilerinden korunması amaçlı olarak aldığı haldir.

Bir üreme biçimi değildir. Yüksek ve düşük sıcaklık durumlarında meydana gelir. Bakteriler çok düşük sıcaklıklarda endospor halde uzun yıllarca var olabilirken (buzullarda binlerce yıllık bakterilere rastlanmıştır) yüksek sıcaklıklarda durum böyle değildir; belli sıcaklık değerlerinden sonra endospor korumaya devam edememektedir.




Bazı Gram-pozitif bakteri cinsleri, örneğin Bacillus, Clostridium, Sporohalobacter, Anaerobacter and Heliobacterium, endospor adlı çok dayanıklı, uyuşuk ('dormant') yapılar oluşturabilir.[77] Hemen her örnekte üremeyle ilişkili olmayan bir süreç sonucunda bir hücreden bir endospor oluşur; ancak Anaerobacter durumunda bir hücrenin içinde oluşabilecek endospor sayısı yediyi bulabilir.[78] Endosporların merkezinde, içinde DNA ve ribozomlar olan bir sitoplazma, bunun etrafında ise korteks tabakası, en dışta ise su geçirmez ve sert bir örtü bulunur.

Endosporlar bir metabolizma belirtisi göstermezler, aşırı kimyasal ve fiziksel baskılara dayanıklıdırlar, örneğin, morötesi ışın, gama ışınları, deterjanlar, dezenfektanlar, ısı, basınç ve kurutulma.[79] Bu uyuşuk halde bu organizmalar milyonlarca yıl boyunca tekrar yaşama geri dönebilirler.[80][81] Endosporlar bakterilerin uzaydaki boşluk ve radyasyona dayanmalarını sağlar.[82] Endospor oluşturan bakterilerin bazıları hastalık da yapar: örneğin şarbon hastalığı Bacillus anthracis endosporlarının teneffüsüyle kapılabilir, derin saplanma yaralarının Clostridium tetani endosporları ile kontamine olması da tetanoza yol açar..


SERDAR

I'm good at webdesigner and webcoder. In my freetimes i usually spend my times at here for pastime

1 yorum:

  1. -- TYT Biyoloji Konuları --
    Lise öğrencilerinin bir kısmı için harika bir ders iken, bir kısmı için işkence haline gelen Biyoloji, özellikle yeni sınav sisteminde bir nebze değeri düşse de hala etkili konumda. Bu içeriğimizde YKS Biyoloji Konu Dağılımı ve TYT Biyoloji Konuları hakkında detaylar vererek, sınava hazırlananların içerik bakımından ne ile karşı karşıya kaldıklarını bilmelerini sağlayacağız. İki oturum arasındaki müfredat farkından dolayı öğrenciler kimi zaman gereksiz başlıklar üzerine yoğunlaşıp çalışabiliyor. Bu da tamamen zaman kaybı haline geliyor. Sınav döneminde yapılan bu hataları minimuma indirmek için aşağıdaki paylaşımlarımızı dikkatle okumalı ve listelemelisiniz. TYT Biyoloji Konuları

    YanıtlaSil